17.01.2022, 16:47 38736

Қазақстандық ғалымдар күріш қауызынан кремний диоксидін алу технологиясын әзірледі

Қорқыт Ата атындағы Қызылорда университетінің ғалымдары күріш қауызынан биочар, кремний диоксидін алу технологиясын жасады.
Қазақстандық ғалымдар күріш қауызынан кремний диоксидін алу технологиясын әзірледі
Сурет: ҚР БҒМ
НҰР-СҰЛТАН. 17 ҚАҢТАР - Қорқыт Ата атындағы Қызылорда университетінің ғалымдары күріш қауызынан биочар, кремний диоксидін алу технологиясын жасады. Бұл туралы ҚР Білім және ғылым министрлігінің баспасөз қызметі хабарлады, деп хабарлайды KAZAKHSTAN TODAY.
 

Бұрын егін жиналып, дәнді өңдегеннен кейін мыңдаған тонна күріш қауызы пайдаланылмай, өртелетін. Ғалымдардың арқасында күріш қауызы мен сабанынан қағаз, белсендірілген көмір және биочар әзірленуде. Биочар әлемде топырақ қасиетін жақсартып, оның тұздылығын айтарлықтай төмендететін биотыңайтқыш ретінде кеңінен қолданылады", - деп хабарлады ведомствода.

 
Қорқыт Ата атындағы Қызылорда университетінің профессоры Нұрбол Аппазовтың айтуынша, кремний диоксиді шыны, керамика, абразив, бетонды жабдықтар, тіс пастасы, косметика, оптоталшық және т.б. өндірісінде қолданылады. 
 

Әдетте кремний диоксидін құмнан алады, біз күріш қауызынан, яғни қалдықтан алу технологиясын жасадық. Күріш қауызын майдалап, кептіріп, микротолқындық сәулелендіру жағдайында тұз қышқылымен өңдейміз. Осылайша бейорганикалық қоспаларды бөліп алу үдерісін жылдамдатып, күріш қауызын муфельді пеште сатылап 300 С-дан 800 С-ға дейін күйдіруді іске асырамыз. Нәтижесінде тазалығы 100% кремний диоксиді алынады", – деді Қорқыт Ата атындағы Қызылорда университетінің профессоры Н.О.Аппазов.

 
Ғалымдар өңірде жетіп артылатын күріш қауызын қолданудың басқа да рационалды жолдарын іздестіруде.
 
 Ақпаратты пайдаланған жағдайда Kazakhstan Today ақпараттық агенттігіне гиперсілтеме жасау міндетті. Kazakhstan Today Ақпараттық агенттігінің материалдарына авторлық құқық.

тақырып бойынша жаңалықтар

Ең көп оқылғаны